Kunst in de tuin als onderscheidend element.

Een fraaie tuin laat zich versieren door hoogtepunten. Het zijn tactisch opgestelde elementen die de aandacht trekken, maar tevens zorgen voor een bepaalde symmetrie of vormgeving van de tuin. Kunst is een uitstekende en subtiele manier om de tuin te decoreren.

13

Persoonlijke invulling

Geen tuin is hetzelfde. Onderscheidingsvermogen is belangrijk, want eigen stijl en smaak worden vertegenwoordigd door de presentatie van de tuin. Kunst in de tuin in dan een uitzonderlijk element om de tuin te verrijken. Uiteraard is kunst een gevoelskwestie, dus enige voorbereiding is wel aan de orde. De vragen wat voor kunstwerk het moet worden en waar het geplaatst moet worden zijn cruciale vragen. Maar ook de grootte van het kunstwerk, het materiaal, de stijl; zijn afwegingen die gemaakt moeten worden.

Hoe plaats ik kunst in mijn tuin?

Voor alles is er een oplossing, zo ook voor de tuin. Er is een scala aan kundige tuinarchitecten in het land die deskundig advies kunnen geven over een tuinontwerp. Tevens zijn zij uitermate goed in staat een tuin te kunnen vormgeven. Een gespecialiseerd hoveniersbedrijf kan vervolgens de plannen ten uitvoer brengen en het ontwerp realiseren. Echter is het natuurlijk ook mogelijk om zelf actie te ondernemen. Ter voorbereiding is het aan te bevelen om vooronderzoek te doen: bekijk andere tuinen. Dit is met name belangrijk om te zien welke mogelijkheden er bestaan. Deze zijn namelijk erg divers. Wanneer er een idee is voor een kunstwerk in de tuin is het belangrijk deze te visualiseren. Het moet namelijk passen in de tuin. Het moet in harmonie zijn met de omgeving, bijvoorbeeld bloemsoorten, bomen en eventueel ander materiaal in de tuin.

Welke kunst?

Er is fenomenale kunst voor in tuinen te vinden. Echter is het zinvol om deze af te stemmen op uw tuin. Een immens beeld uit de Griekse oudheid staat zo knullig in een erg krappe tuin. Er zijn zeer getalenteerde kunstenaars in allerlei stijlen die fraaie kunst maken voor in tuinen en openbare gelegenheden, echter is er ook gebruik te maken van andere middelen. Een buxus snoeien levert al vele mogelijkheden op. Doordat een buxus een stevige en dichte massa vormt, is het uitsnijden van vormen minder moeilijk dan het lijkt. Ook is er met basale of natuurlijke materialen een heus kunstwerk te maken. Houtsnijwerken of onbehandeld hout kan ook een echte high-light in de tuin zijn. Een prachtige boom of struik, die op een podium of platform staat is ook al voldoende om de harmonie in de tuin te complimenteren.

Aankleding

Met name gaat het om de juiste aankleding van de tuin. Contrasten kunnen worden opgezocht: een kortgeknipt gazon met daarop een hoog sculptuur op een sokkel of een kleurige bloemenmassa met in het middelpunt een kunstig vormgegeven buxus als rustpunt. Uiteraard zijn er ook veel stijlen te hanteren. Japanse tuinen gaan uit van golvende bewegingen en het gebruik van elegantie. Veel grind en symboliek staan hierin centraal. Andere Oriëntaalse tuinen gebruiken veel hout en sculpturen, afgewisseld met verschillende grassoorten. Voor elke prijsklasse is kunst in de tuin te verwezenlijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *